De geschiedenis achter de gedichten
Huh? waar slaat dat eerste gedicht op?
Als dat jouw eerste reactie is na het lezen is het goed dat je op dit kopje hebt gedrukt. Ik zal uitleggen hoe de gedichten zijn ontstaan, misschien begrijp je het dan beter....
Tijdens grieks waren we ons (zoals gewoonlijk) aan het vervelen, we moesten namelijk deze tekst vertalen:
Herakles gaat naar Lerna. Daar huist een grote slang. De slang is een verschrikkelijk beest Het verschrikkelijke beest veroorzaakt veel angst, want hij heeft het land verwoest. De grote slang is ook angstaanjagend, want hij heeft niet één, maar negen koppen. Herakles zoekt de verschrikkelijke slang. Tenslotte ontdekt hij de slang. En dan schiet Herakles een lange pijl. Daarna pakt hij de slang en houdt hem stevig vast. Hij slaat een kop eraf, maar er gebeurt niets, want er groeit een nieuwe kop aan. Zo weet Herakles zich geen raad.
En daarna de volgende:
De slang zoekt een helper. De helper is geducht, want de helper is...
wij zaten in spanning en wat bleek
een grote kreeft. De grote kreeft pakt Herakles vast. Hij bijt in zijn scheenbeen.
WE LAGEN DUBBEL!!! en de rest van de les kwamen niet meer bij van het lachen, toen ontstond ook onze kreeften box als twee scharen in elkaars handen "knippen"
Sindsdien illustreren we onze vertalingen en hebben we het vaak over die kreeft die we later Alfons noemden.
Maar toen (dum dum duuuuuum) moesten we verder vertalen en...
Nu dood Herakles eerst de grote kreeft, daarna roept hij zelf een helper. De helper is Iolaos. Iolaos is zijn vriend.
Boehoe Alfonsie is dood en hij krijgt nog geeneens een mooie sterfscene en toen besloten we om deze dappere geleedpotige voor altijd in ons hart te sluiten
De officiele Griekse mythe en niet de vereenvoudigde uit ons Griekse boek

Op een avond, toen de jongens al op bed lagen, fluisterde Juno enkele toverwoorden. Plotseling klonk er buiten een sissend geluid. Door het licht van de maan zag Juno hoe twee enorme slangen de slaapkamer inkropen en in de wieg van de broers gleden. Door het plotselinge geluid werden de jongens wakker. Toen Iphicles de afschuwelijke slangen zag, schreeuwde hij van angst. "Help!" schreeuwde hij, al vechtende om te ontkomen aan de giftanden van de slangen. "Herakles, maak dat je wegkomt!". Maar Herakles pakte zonder angst de twee slangen bij hun nek en kneep hard. Alcmene, die Iphicles had horen schreeuwen, kwam de slaapkamer binnen. Ze was verbaasd dat ze Herakles luid lachend aantrof; de twee slangen lagen dood aan zijn voeten.
Boos omdat haar plannetje mislukt was, zwoor Juno dat ze wraak zou nemen. Angstig ging Alcmene naar haar echtgenoot en bekende hem de waarheid. Amphitryon was een goede man, en hij realiseerde zich dat Herakles voorbestemd was om grote daden te verrichten. "Hij zal een opvoeding krijgen die de zoon van een god waardig is," kondigde hij aan.
Toen hij opgroeide stond Herakles bekend om zijn kracht en moed. Hij kon met ieder wapen omgaan, en niemand kon hem in een gevecht verslaan, of van hem winnen op de renbaan. Hij gebruikte zijn kracht echter nooit op een oneerlijke manier. Al deze goede kwaliteiten deden Juno's haat niet verminderen. Ze probeerde hem op allerlei manieren kwaad te doen en deed hem ten einde raad een afschuwelijk voorstel: "Koning Eurystheus heeft een goede slaaf nodig. Ga naar hem toe en voer de twaalf taken uit die hij je geeft." Herakles ging omdat hij daarmee hoopte Juno gunstig te stemmen.
Het tweede werk van Herakles: DE HYDRA
Al snel vond Eurystheus een nieuwe opgave voor Herakles. "In het moeras van Lerna leeft de Hydra; een grote slang met meerdere koppen. Hij is zo gevaarlijk dat zelfs zijn adem binnen een paar seconden dodelijk is. Ik wil dat jij hem doodt."

Herakles probeerde de Hydra te doden met brandende pijlen. Toen trachtte hij hem dood te slaan. Niets werkte. Dus nam Herakles zijn zwaard en begon de koppen van het dier eraf te bakken. Maar voor iedere kop die hij eraf hakte kwamen er twee nieuwe voor in de plaats. Herakles riep de hulp in van zijn neef Iolaus. Zodra Herakles een kop eraf gehakt had, verbrandde Iolaus hem. Samen versloegen ze de machtige Hydra. Herakles wist dat het bloed van het monster giftig was, en hij doopte de punten van zijn pijlen in het bloed om ze nog dodelijker te maken.